Neem contact op

Contactformulier Zorgaanvraag

Gegevens contactpersoon

Gegevens client

8 + 12 =

d

Mantelzorgers

Is het vanzelfsprekend?

Een mantelzorger doet meer voor een ander dan normaal in het dagelijks leven, en dat voor een lange tijd. Dat verdient erkenning en ondersteuning.

Mensen denken dat het maar vanzelfsprekend is om voor hun partner te zorgen. Dat is mooi en het toont genegenheid en de bereidheid van mensen om als een volwaardig stel samen te blijven, zelfs als een van hen afhankelijk wordt van de ander.

Maar het is ook bijzonder. Vaak lang voordat mensen officieel als mantelzorger worden erkend, hebben ze al veel meer gedaan voor hun partner of familielid dan normaal is in het dagelijks leven. Mantelzorgers mogen best beseffen hoe waardevol het is dat de ander er voor hen is.

Mantelzorgers verzetten bergen werk, en vaak doen ze dat met liefde. Toch zien we dat mantelzorgers zich vaak overbelast voelen en hier niet altijd over durven te praten.

Zorg ook voor jezelf
Als de zorg voor de ander intensiever wordt en langdurig is, kan de gezondheid van de mantelzorger ook onder druk komen te staan. Stel je voor dat iemand zo vergeetachtig is dat hij of zij niet meer alleen kan zijn, waardoor de mantelzorger ook aan huis gebonden is of nauwelijks nog tijd heeft voor zichzelf. Of dat iemand ’s nachts gaat dwalen, waardoor ook de mantelzorger slecht slaapt.

Daarom is de vraag ‘Hoe gaat het met u?’ niet alleen voor de zorgvrager, maar ook voor de mensen om hen heen belangrijk. Ook zij verdienen aandacht voor hun fysieke, mentale en sociale welzijn. Samen vormen we met de cliënt, de mantelzorgers en Nederland Zorgt een team.

Hoe ziet dit eruit binnen Nederland Zorgt?

Wij kijken met u mee
Nederland Zorgt kan op verschillende manieren ondersteuning bieden aan mantelzorgers. Uw wijkverpleegkundige weet welke ondersteuning uw gemeente biedt voor mantelzorgers en hoe u hier gebruik van kunt maken. De wijkverpleegkundige kan hierin ook adviseren en coördineren.
Wij begrijpen dat u en andere mantelzorgers en naasten graag op de hoogte blijven van de zorgverlening en de situatie van uw dierbare. Daarvoor is er Caren, een digitaal zorgportaal. Met Caren kunt u veilig informatie met elkaar delen en elkaar op de hoogte houden over hoe het gaat. Ook is er een kalenderfunctie beschikbaar waarmee u de mantelzorg en het bezoek kunt organiseren. Caren is gratis en werkt zeer gebruiksvriendelijk.
Wanneer uw dierbare u toestemming geeft voor inzage in het zorgdossier, dan kunt u via Caren het zorgdossier, de rapportages van de verpleging en het zorgplan inzien.
Bij aanvang van de zorg informeert Nederland Zorgt u en uw dierbare over Caren.

Indien nodig kan Nederland Zorgt regelmatig meekijken: kunnen de mantelzorger en de cliënt het nog aan? Hebben ze voldoende inzicht om hun grenzen te herkennen? Durven ze aan de bel te trekken als het te zwaar wordt?

Wilt u meer weten over de mantelzorgondersteuning vanuit de gemeente, kijk dan hier.